Etkinlik Bilgileri

Etkinlik Amacı

Son yıllarda gelişen yeni teknolojiler ile tüm organizmalarda genom sekans bilgileri elde edilebilmektedir. Bu hızlı gelişim seyri yasam ve bilgisayar bilimleri arasında biyoinformik bilim dalının oluşumuna katkı sağlamıştır. Biyoinformatik bilim alanı matematik, istatistik ve biyoloji bilimleri alt yapısı ile çalışmaktadır. Bu yönüyle interdisipliner uygulama alanı bulmaktadır. Dünya genelinde insan genom projesinin sonuçlandırılması ile birlikte bir dönüm noktası yaşanmıştır. Hem insan genomuna ait sekans bilgilerinin hem de diğer organizmalardan özellikle hayvan ve bitki genomlarından elde edilen ham sekans verilerinin güvenilir ortamlarda veri tabanları arayıcılığı ile depolanması bir gereklilik olmuştur. Bu veri tabanlarında genlerin fonksiyonel yapılarının çözümlenmesine ait farklı program yazılımları kullanılarak biyoinformatik temelli analizler gerçekleştirilmektedir. Bu noktada TUBITAK 2237-A eğitim etkinliği desteği ile katılımcılara gelişen yeni teknolojik bilginin aktarılması amaçlanmaktadır.

Etkinliğin Kapsamı

Eğitim içeri ile katılımcılara veri depolama sistemlerinin oluşturulması, veri tabanları derin ögrenme modellerinin geliştirilmesi, biyoinformatikde veri tabanları (birincil, ikincil ve özelleşmiş), DNA , RNA ve protein dizilerinin belirlenmesi, genlerinin kromozomlar üzerinde dağılımlarının incelenmesi, Tandem ve Segmental Duplikasyonların Hesaplanması (Ka/Ks), Filo genetik İlişkilerinin Belirlenmesi, Genlerin Yapı Tahmini, Evrimsel Süreç Boyunca Korunmuş Motiflerin Belirlenmesi, Gen Ontoloji (GO) Kategorilerinin Oluşturulması, Proteinlerinin Üç Boyutlu (3D) Homoloji Modellemeleri ve Protein-protein Etkileşimleri, Genlerini Hedef Alan miRNA Gruplarının Tespit Edilmesi, Transkriptom Analizleri (RNA-seq) konu baslıkları ile ilgili detaylı ders sunumları yüz yüze sınıf ortamında gerçekleştirilecektir. Ayrıca analizlerde kullanılan veri tabanları/paket program kullanımları anlatılarak ve uygulanarak konular hakkında kazanım sağlanması hedeflenmektedir. Eğitim içeriği katılımcılara biyolojik veri tabanlarının kullanımı ve biyolojik veri analiz yöntemleri hakkında bilgi eldesi sağlayacaklardır. Katılımcılar farklı analiz yöntemlerinin kullanımlarını ögrenerek tez ve araştırma çalışmalarını zenginleştirebileceklerdir.